-
Zadzwoń do nas
533 669 422
-
Napisz do nas
kontakt@afrotena.pl
Zagrożenie dla zdrowia - olej palmowy!
ZAGROŻENIE DLA ZDROWIA - OLEJ PALMOWY!
- 20.06.2016
Najwyższy poziom estrów glicydowych kwasów tłuszczowych stwierdzono w oleju palmowym i tłuszczu palmowym. Według EFSA niemowlęta, spożywając preparaty do początkowego żywienia niemowląt, są narażone na stężenie tych substancji nawet dziesięciokrotnie przekraczające dopuszczalne normy.
Choć poziomy estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w oleju i tłuszczu palmowym spadły o połowę w ciągu ostatnich sześciu lat, to dla większości osób olej palmowy pozostaje głównym źródłem tych substancji.
Obecny w przekąskach, ciastkach, paluszkach chlebowych, krakersach i dziesiątkach innych artykułów spożywczych i pokarmów dla dzieci olej palmowy może powodować problemy zdrowotne, zwłaszcza u dzieci i młodzieży oraz osób, które spożywają żywność bogatą w kwasy tłuszczowe zawarte w tym oleju.
facebook