• Zadzwoń do nas


    533 669 422

  • Napisz do nas


    kontakt@afrotena.pl

Makaron Shirataki

MAKARON SHIRATAKI

Produkt, który ma zero cukru, zero tłuszczu, a do tego nie zawiera glutenu i soi

Makaron Shirataki jest szybki w przygotowaniu, ma dużo błonnika rozpuszczalnego w wodzie i mało kalorii. To dobry składnik diety odchudzającej, odpowiedni również dla wegetarian, wegan, cukrzyków oraz osób nie tolerujących pszenicy. Jego główny składnik jest wyrabiany z rośliny konjac glucomannan. Szybko nasyca żołądek i zmniejsza chęć objadania się. Jest niezwykle popularny w Japonii oraz Chinach. Otrzymał nawet certyfikat od JAS, czyli Japanesse Agricultural Standard. Może być używany jako substytut ryżu lub makaronu. Nadaje się do praktycznie każdego przepisu. Wystarczy wypłukać go pod ciepłą wodą, gotować lub smażyć przez dwie/trzy minuty, i już można wkomponować go do potrawy. Łatwo wchłania przyprawy i dodatki, tworząc smaczny posiłek.

Wartości odżywcze w 100g:
wartość energetyczna 2,7 kJ / 6,4 kcal
tłuszcz 0 g
węglowodany 0,5 g
błonnik 4,5 g
białko 0 g
cukier 0 g


Skład: konjac glucomannan, woda, calcium hydroxide

Pomysł na Makaron Shirataki ze szpinakiem
 
Składniki na 2 porcje:
•    makaron shirataki (4 łyżki makaronowe)
•    300 g szpinaku
•    pół kostki tofu (100 g) w marynacie z sosu sojowego i przypraw
•    5 połówek suszonych pomidorów  (w zalewie olejowej)
•    100 ml mleczka kokosowego (dałam takie w kartonie)
•    kilka pistacji do dekoracji
•    przyprawy do makaronu: pół łyżeczki kurkumy, czarnuszki mielonej, czosnku mielonego, kolendry mielonej; sól
•    łyżeczka masła lub oleju
•    skrobia kuzu (lub inna) do zagęszczenia sosu
•    do posypania -  mielone migdały lub w wersji niewegańskiej - parmezan

Rano przygotowujemy marynatę do tofu: w miseczce łączymy 2 łyżki sosu sojowego z pieprzem, mielonym czosnkiem, bazylią, ostrą papryką lub innymi ulubionymi przyprawami. Do powstałej marynaty wrzucamy pokrojone w kostki tofu i zostawimy je na kilka godzin. Na delikatnie rozgrzany tłuszcz wsypujemy przyprawy, chwilę smażymy, uważając, by ich nie przypalić, dodajemy szpinak i dusimy aż zmięknie. Wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę i tofu wraz z zalewą. Dodajemy makaron, smażymy całość ok. 2-3 minuty. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe i skrobię rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Wykładamy na talerz i posypujemy pistacjami oraz zmielonymi migdałami lub parmezanem.

<< Powrót

facebook