-
Zadzwoń do nas
533 669 422
-
Napisz do nas
kontakt@afrotena.pl
Muffiny marchewkowe z rodzynkami
MUFFINY MARCHEWKOWE Z RODZYNKAMI
- 29.01.2014
Muffiny marchewkowe z
rodzynkami
1,5 szklanki startej marchewki
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki otrębów owsianych
3 jajka wiejskie
3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
garść rodzynek
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
0,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Muffiny marchewkowe przygotowujemy w dwóch naczyniach. W pierwszym mieszamy ze
sobą płatki, otręby, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu miksujemy jajka i oliwę (lub olej). Gdy masa jest już
jednolita, dodajemy do niej startą marchewkę i pokrojone rodzynki. Całość
delikatnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do pierwszego naczynia z suchymi
składnikami.
Ewentualnie do muffinów można dodać cukier (ok. ½ szklanki), ale jeśli mamy słodką marchew to jest on zbędny.
Anna Jakacka - dietetyk